Om at læse I

Jeg har givet mig selv en udfordring for 2022.

Som udgangspunkt kun at læse bøger i 2022, som jeg i forvejen ejer eller kan låne på biblioteket. Jeg har dog reflekteret over forholdet mellem kvantitet og kvalitet efter at jeg besluttede mig for dette.

Først ville jeg læse 50 bøger i år. Og selv om det gode ved at sætte sig et mål er at man rent faktisk tilstræber at man får læst, er målet i sig selv ikke det væsentligste. Det er selve processen og relationen til det læste.

Det gik op for mig at de bøger, jeg gerne vil læse enten er lange eller komplekse – og derfor har jeg moderet mit mål til 40 bøger, som jeg altså enten er i umiddelbar besiddelse af eller som jeg kan låne på biblioteket, og som jeg vil læse i 2022, inden jeg køber en eneste ny (fysisk) bog.

Jeg følte mig nemlig helt udmattet ved tanken om at skulle læse 50 bøger – og læsning bør netop være en fornøjelse – og ikke blot en pligt.

Jove decadent af Ramon Casas (1899)

Jeg er spændt på, hvor lang tid det vil tage mig at komme i gennem listen. Der vil muligvis komme andre til, for min opmærksomhed eller måske snarere nysgerrighed bliver hurtigt fanget ind. Derfor er der også “huller” i listen.

Men jeg vil netop forsøge at holde snuden i sporet og læse noget fra listen herunder. Og hvis jeg hører om en ny spændende og fristende bog, vil jeg tilføje den til min læseliste på goodreads fremfor at købe den – hvis det ikke er muligt at låne den på biblioteket.

Titlerne på listen er valgt ud fra det jeg har hjemme fra biblioteket, har reserveret og hvad jeg har på mine egne hylder – og på min kindle. Emnerne dækker blandt andet esoterisme, historie og dybdepsykologi, dertil kommer nogle få, men “tunge” skønlitterære titler.

Naturligvis har jeg sat barren højt – som sagt er flere af disse bøger lange – og hvis ikke de er lange, er de komplekse. Men hvem siger også at man skal gøre det nemt for sig selv – også selv om det mest er for sjov.

I et senere indlæg vil jeg skrive om, hvorfor vi læser og hvordan vi læser. Jeg er også begyndt at interessere mig for biblioterapi. Biblioterapi er punktet, hvor mine to fagligheder mødes: min faglighed som bibliotekar og min faglighed som terapeut. Også dette vil skrive mere om på et senere tidspunkt.

Her kan du se listen over de 40 titler, som jeg gerne vil læse i 2022.

One thought on “Om at læse I”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *