Om at finde en bog jeg havde håbet eksisterede

At læse skønlitteratur bliver ofte fremhævet som noget, der udover over selve læseoplevelsen giver mulighed for at udvikle indlevelse og medfølelse. Jeg har aldrig helt forstået, hvorfor vi ikke bare kan nøjes med glæden ved at læse skønlitteratur i sig selv.

Der er skrevet utallige bøger om fordelene ved at læse romaner, noveller og digte. Bøger om hvorfor vi læser, hvordan vi læser og hvad det gør ved os at læse skønlitteratur. Det at læse gør os således, muligvis, til bedre mennesker.

Jeg har en ide om at det anses for finere at læse skønlitteratur. Af en eller anden grund begynder det dog ofte at kede mig. Som Borges ønsker jeg at være og forblive en hedonistisk læser, og hvis noget ikke falder i min smag eller opsluger mig omgående som hullet i Alice i Eventyrland, mister jeg hurtigt interessen. Derfor er jeg på forhånd kræsen, når det kommer til at læse skønlitteratur.

Som lykkelig læser af faglitteratur (eller det der nu om stunder kaldes narrativ non-fiktion) har jeg omvendt, af grunde jeg ikke helt kan gennemskue, altid ønsket, at der fandtes en bog om, hvorfor vi læser faglitteratur.

Jeg troede ikke, at en sådan bog fandtes.

Indtil kort før jul hvor jeg forvildede mig ind i en stor boghandel i København for at købe kalendergaver til mine børn. Her fandt jeg en lille bog fra Penguin, der hedder Why we read1Why we read : Seventy Writers on Non-Ficton. Penguin Books, 2022 . Ved første øjekast troede jeg, at det var den sædvanlige historie om, hvorfor vi læser skønlitteratur og hvorfor det er godt for os.

Men da jeg kastede endnu et blik på den, så jeg at den var skrevet af en række forfattere af faglitteratur, og at den handlede om hvorfor og hvordan de/vi læser faglitteratur. Og heldigvis i nogen grad også om hvorfor de læser skønlitteratur. For det behøver ikke at udelukke hinanden. Læsning af de to overordnede kategorier af litteratur beriger ofte hinanden.

Det er sandsynligvis forfattere, der har udgivet litteratur på Penguin og på den måde fungerer bogen som et sofistikeret katalog for forlaget selv. Men det gør det ikke desto mindre til en lille perle af en bog. Forfattere af interessante titler om alverdens forskellige emner, der fortæller om deres læsning af andre titler om alverdens forskellige emner, og hvad det har betydet for dem fagligt og personligt.

Nogle af forfatterne, fx John Gray, Ian Kershaw, Richard J. Evans og Christopher de Hamel kendte jeg i forvejen, men langt de fleste er nye, ukendte navne for mig. Og nogle af de titler, der nævnes kendte jeg også i forvejen, men igen er langt de fleste nye og ukendte.

Det slår mig nu at de forfattere, jeg nævner ovenfor alle er mænd. Mens flere af de der nævnes og som jeg genkender er kvinder. Fx Raynor Winn, hvis bog The Salt Path 2Raynor Winn: The Salt Path. Penguin Books, 2019 var en af mine bedste læseoplevelser i 2022. Og så er der jo de kvindelige forfattere, der bidrager og som jeg nu gerne vil læse, fx Erica Benner og Priya Satia.

At åbne denne lille skattekiste af en bog er med andre ord som at gå ind i det Eco’ske, labyrintiske bibliotek, hvor den ene gang leder ned af den næste og hvor jeg til sidst farer vild og fortaber mig i et emne, som jeg ikke vidste, at jeg interesserede mig for og som igen åbner nye døre til atter andre emner.

Således åbner hver eneste af disse forfattere, uanset om de er filosoffer, historikere, fysikere eller noget helt fjerde, et vindue op til deres syn på verden. Ikke bare et synspunkt på, hvorfor de læser faglitteratur, men også på, hvordan deres verden ser ud fra deres synsvinkel. På den måde lærer jeg både en lillebitte smule om den skribent og om verden.

I denne korte bog er der også mange fine formuleringer, som kan tages ud som citater, der begrunder hvorfor vi læser og beskriver glæden ved at gøre det.

Det er svært at vælge en enkelt formulering ud. Nogle er smukke, nogle er rørende, nogle er kloge, nogle er finurlige. Der er mange gode imellem. Men måske er det mest enkle Marit Kaplas (svensk forfatter til Osebol3Marit Kapla: Osebol : Voices from a Swedish Village. Penguin Books, 2022):

“I read because I can”.

Dette er en smuk lille bog, som hermed varmt anbefales. På et dybere plan handler den – for mig – ikke blot om, hvorfor vi læser, men også om hvordan vi læser og hvordan vi er mennesker og forbliver menneskelige i den moderne verden. Hvordan det at læse definerer det menneskelige. Det menneskelige som det fælles og det solitære.

Så der er virkelig mange grunde til at læse, som rækker ud over den enkle fornøjelse ved at læse i sig selv, som efter min mening dog er og forbliver den væsentligste, og som nærer den menneskelige forestillingsevne.

Og så er der den helt basale grund: jeg læser fordi jeg kan. Det er måske den eneste grund vi behøver, men den leder uundgåeligt til alle de andre.

One thought on “Om at finde en bog jeg havde håbet eksisterede”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *